Yam, ook wel yams genoemd, is een zetmeelrijke wortelknol afkomstig van de Dioscorea-plant, die in veel tropische gebieden een belangrijk basisvoedsel vormt. De knol heeft een neutrale, aardse smaak en een stevige structuur die tijdens het koken zacht en romig wordt. Yams worden op traditionele wijze geteeld waarbij de planten maandenlang rijpen onder warme, vochtige omstandigheden voordat de knollen met de hand worden geoogst.
Binnen de Afrikaanse en Caribische keuken is yam een essentieel ingrediënt. Het wordt gebruikt voor gerechten zoals boiled yam, fried yam, mashed yam, yam porridge, sautéed yam, yam balls en diverse stoofgerechten. De knol wordt ook verwerkt tot yam flour, dat wordt gebruikt voor bereidingen zoals fufu of andere zwelgerechten.
Yam kent talloze lokale benamingen en varianten. De bekendste hiervan zijn afgeleid van woorden die verwijzen naar "grote knol", "witte knol" of "pounded yam-basis". Door de stevige structuur en hoge voedingswaarde wordt yam zowel in huishoudens als in de horeca ingezet als veelzijdig alternatief voor aardappel, cassave of plantain.